location: Oost-Duinkerke(BE)
completion: 2017
client: private
program: freestanding house in the dunes
concept: Paul ibens i.c.w. i.s.m.architecten
architecture and interior: i.s.m.architecten
landscape architect: Eric Dhont
photographs: Luis Dìaz Dìaz

aerial view of the house the remodeled dune.
on the left side of the house lies a wild, untouched terrain.
on the back side lies the garden shed in the more structured back garden.

view on the surrounding dune
frontview

The outset for this house was Jan and Régines search for a refuge from the hectic city life of Antwerp. This plot, situated on the edge of the nature reserve Witte Burg, best fitted this criteria.

The terrain was initialy an untouched piece of dune with the typical vegetation running through it. The dune followed the street border from the bottom right to the upper left. From the start it was clear for the design team that it had to be preserved and that the house should become a part of it. The premise of the project was the relationship between dwelling and nature.

The organisation of the two floors follow the same concept: a corridor situated at the back facade, functioning as a longitudinal axis, connects the bedrooms, bathroom, kitchen, dining room and living room.

On the ground floor, all the rooms open up towards the half embedded terrace, on the first floor the space opens up towards the large south terrace, overviewing the garden and the dune landscape of the neighbouring natural reserve. The continuation of this straightforward plan concept creates a balanced experience of these spaces.

In order to limit the height of the house, it was decided to embed it into the dune. The existing profiel of the dune led to the stacking of the two floors, thus following the natural slope. The full height of the building is only visible at the east facade.
The building consists of two volumes, separated by an inner street/garage. Apart from creating a place for themselves, Jan and Régine wanted to open up their home for their children. They have their own residence on the ground floor and can use is at their conveniance.

view from the driveway
view on the stacked volumes with below the enclosed and on top the open southfacing terrace

Half embedded, the house reveals itself bit by bit. A stroll through the garden, around the house, is the only way to get insight into the way the two stacked entities relate to each other and to their surroundings.
The entrance is located on the side of the house. The inner street gives acces to the front doors of the ground and first floor. The other windows are calculated perforations which provide natural morning and evening light apart from perspective and direction at the end of each corridor.
The back facade is closed with one carefully placed window which looks out over the more structured part of the garden and the garden shed, situated at the back of the plot. From this part of the garden, the house resembles a monolith, half embedded in the garden and creating a balance between garden, dune and house.
The front, south facing facade does the opposite by opening up entirely towards the surrounding dune landscape.

view of the back facade (north) with the only window facing the back garden
view on the side facade (east), with the drive way and entrance to the dwelling. This is the only facade where one perceives the full height of the house and the shifted stacking of the two volumes

the shifted stacking of the house

Peace and balance are reinforced by a consistent and unambiguous use of materials. The facades consist solely of concrete prefab elements and glass. The white sun shadings on the south facade, who open up between the concrete beams, ensure an everchanging front facade.

view from the south terrace, looking towards the climbing garden on the left of the house
view from the livingroom towards the south terrace (concrete, lime and polished concrete floor)

The concrete beams, which have a structuring as well as a constructive function, remain visible on the inside . As on the outside, a rather limited palette of materials was chosen a balanced and elegant interior which could serve as a pure canvas for the inhabitants, ready for use.

view from the master bedroom towards the surrounding garden (concrete, llime and oak floor)

The floors of the livingrooms are polished concrete, the ones in the bedrooms are custom-made wood panels and all the sanitary spaces have a white quartz floor. All the fixed furniture was realised in oak veneer and creates together with the lime plaster, used on the walls and ceilings a balance with the concrete of the facades, floors and beams.
A selective use of stainless steel and glass for the sliding doors, kitchen worktops, lighting fixtures and taps adds detail to the interior.

view of the big window in the left facade
view of the hall, seen from the stairs
view of the kitchen all cupboards in oak veneer, the worktop, splashguard and the cupboard in stainless steel.
view of the living room, with a consistent and sober material pallet (concrete, lime plaster and oak veneer)
view of the shower with skylight. All surfaces in synthetic white quartz
evening view of the front facade with the embedded terrace of the ground floor
evening view from the terrace towards the bedroom, kitchen and dining room
evening view from the back garden
evening view of the left, westfacing facade taken from the dune